Grit of geluk?
Een Amerikaanse mevrouw, professor Angela Duckworth, hoogleraar in de psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania, vertelt uitgebreid over haar theorie dat intelligentie en aanleg niet zozeer bepalend zijn voor succes, maar iets dat zij 'Grit' noemt. Haar boek 'Grit: the power of passion and perseverance' verschijnt eind 2016 in de Nederlandse vertaling ('De Kracht van passie en doorzettingsvermogen'), wat aanleiding was voor een artikel van Kelli van der Waals in Volkskrant Magazine van 23 september 2016.
Grit, een interessante term. Letterlijk vertaald is het grind. In dit verband moet het opgevat worden voor het menselijk gedrag: ' Grit ' staat voor een gedrag waarbij iemand met heel veel doorzettingsvermogen zijn doel bereikt, daarmee van anderen wint. Het komt me over dat het een door veel mensen als soort van ' geuzenterm ' ervaren wordt. Grind, ruw, basic, uit de echte wereld waarin gewone mensen hard werken om te overleven. Zeker in de Amerikaanse cultuur, waar het ethos van zelf je geluk en succes bepalen erg ingevoerd is, denk ik dat mevrouw Duckworth een gegarandeerde jackpot heeft geraakt. En het is haar zonder meer gegund wat mij betreft!
Achter op het briefpapier van NNIC Business Support staat momenteel de kreet 'Als je nooit opgeeft, kan alles!' afgedrukt.
De Quote ' Als je nooit opgeeft, kan alles! ' is geïnspireerd door Casey Stoner's uitspraak ' If you never give up, anything can happen ' . Casey Stoner is motorcoureur en wereldkampioen 2007 op de Ducati Desmodsedici in de Moto GP, de Formule1 voor de wegrace motorsport. In zijn biografie is te lezen wat Casey zijn familie gedaan hebben om de beste motorcoureur ter wereld te worden en het kampioenschap te behalen in het team van Ducati. Naast een buitengewoon talent heeft Casey -volledig gesteund door zijn ouders- met enorm veel doorzettingsvermogen de absolute top bereikt.
Het is dus wel duidelijk dat ik het wel eens ben met Angela Duckworth. Met een gezonde dosis doorzettingsvermogen kan je veel bereiken. Ontzettend veel. Het maakt een verschil, om door te gaan om je doelen te bereiken, niet de gemakkelijke weg te kiezen en als het even lastig wordt te stoppen.
Het verschil tussen mensen is ook het eenvoudigweg doen. Ondernemen is een levenswijze. Ondernemen is ' activiteit aanvangen ' en dat is ook een verschil. Iemand die ondernemend ingesteld is die droomt niet over wat hij wil bereiken, maar die begint er mee.
En dan begint mevrouw Duckworth te zeggen'Grit is living life as it were a marathon, not a sprint' (vertaald: Grit is leven opvatten als marathon, niet als een sprint). En dan begin ik, niet in de laatste plaats vanwege het door de journaliste in het artikel geschetst levensverhaal van mevrouw Duckworth, te denken aan het boek Karakter van Ferdinand Bordewijk. Mevrouw Duckworth heeft met hard werken veel bereikt, waarbij haar vader in haar jeugd haar doorlopend vertelde dat ze niet getalenteerd was. Er zijn meerdere succesvolle mensen die hun motivatie ontlenen aan het strijden tegen hun eigen gevoelens van minderwaardigheid, ontstaan in hun jeugd. Dit drijft mensen om de wereld te willen laten zien dat ze het wel kunnen en daar hebben ze alles voor over.
Uit het verhaal van mevrouw Duckworth komt het me over dat haar boodschap is dat het goed zou zijn voor ons dat wij Grit verheerlijken. Want immers: met Grit kan iedereen alles bereiken; dus als het niet lukt ligt het aan jezelf? Waarbij het dus waarschijnlijk goed zou zijn om te gaan leven alsof je in een marathon zit. Nu beoefen ik ook duursport en ik wil toch een sterke kanttekening maken. Wanneer je om je doelen te bereiken in een zogezegd marathon-tempo zou moeten gaan leven denk ik dat je er goed aan doet om nog eens diep na te denken over je doelen. Want een marathon-tempo is iets wat je gebruikt om een marathon te lopen. Dat is absoluut niet het tempo waarin je dag in, dag uit door kunt gaan.
Als je om je doelen te bereiken, altijd zo'n tempo aan moet houden, zou je dan wel de juiste doelen gesteld hebben? Want, doelen zijn allemaal maar speldenpunten in een heel leven. Uiteindelijk willen we toch in ons sterfbed terugkijken op het meest geslaagde leven dat wij onszelf cadeau hebben kunnen doen?
Grit werkt volgens mij alleen wanneer iemand dat zelf, diep van binnen uit, veroorzaakt. En diegene zal toch talenten, kennis en vaardigheden moeten bezitten. Bovendien, je moet ook weten wanneer te stoppen. Uiteindelijk zijn tussenliggende doelen nooit einddoelen. Wat is jouw doel?
Vandaar misschien dat ik het wel zo fantastisch vind van Casey Stoner dat hij ruim voordat hij 30 jaar oud werd, zijn Moto GP carrière beëindigde om andere doelen na te streven!
september 2016